De versnellingsbak….en door schakelen maar.

De versnellingsbak……. en door schakelen maar.

Door de levensjaren heen heb ik menig moment gehad dat ik totaal onverwacht moest om schakelen, of wel naar een andere gedachte of een andere handeling.
Maar ook emotioneel schakelen kwam regelmatig voor en vaak op een manier waarop ik niet zat te wachten, schakelen kan leuk zijn of fun hebben maar het kan ook vreselijk irritant of verdrietig zijn.
En voordat ik überhaupt bewust in de gaten had dat ik moest schakelen was al een proces op zich.
Uiteindelijk kreeg dit proces dan met de jaren een naam ( en gezien ik een beeld denker ben ook een beeld , metafoor ) daarnaast ook handen en voeten.
Even schakelen hoor…… hoe vaak zeggen of denken wij deze woorden ?! De versnellingsbak van een auto of fietsversnelling als metafoor voor onze aanpassingsvermogen.
Ik hoor het mezelf in perioden van overvolle agenda of perioden van vermoeidheid en stress keer op keer denken en zeggen ……
Wat vind ik er van? Even schakelen…
Wat kan ik er mee? Even schakelen…
Wat wil ik er mee? Even schakelen…
En dan heb ik de juiste versnelling ook nog niet eens gevonden.

Mijn gevoel en verstand schiet dan in zulke perioden alle kanten op. Van positief naar negatief, van boos en verdrietig naar gelaten en rustig, van links naar rechts en weer terug. Allerlei emoties die tegelijk boven komen, aandacht willen en elk hun eigen snelheid en richting hebben. Herkenbaar?
Het is als het schakelen tussen versnellingen. Je kunt van 1 tot 5 of 6 en in zijn achteruit.

Niet alleen qua gevoel, maar ook qua gedrag moeten we weer schakelen. Door de veranderingen, belemmeringen en nare tijden in ons leven wordt er veel van ons gevraagd op het vlak van flexibiliteit en aanpassingsvermogen. Daarover beschikken wij als mensen ook, in meer of mindere mate, maar dat betekent niet dat dat geen moeite kost. Wij mensen hebben “een versnellingsbak”, zodat we ons kunnen aanpassen aan de gewenste snelheid. Misschien wat abstract voor je, maar deze metafoor helpt om te begrijpen, waarom je even aanpassingstijd nodig kan hebben.

Stel je zit in de auto of op de fiets en je bent op weg. Muziekje aan, lekker doorrijden, tot er opeens een agent op de weg staat. Je moet vol in de remmen. Je mag doorrijden, maar dan langzaam. Dan zul je moeten schakelen. Zo is dat ook met een intense levens periode . Je moet terugschakelen, om weer nieuwe snelheid te kunnen maken. En dat terugschakelen is reflecteren, voelen, nadenken, aanpassen en dat wat jij nodig hebt.

Jij ziet vast ook de mensen om je heen die direct de juiste versnelling weten te vinden en creatief, ondernemend en knallend een nieuwe weg vinden tussen alle obstakels. Daar heb ik echt respect voor, maar soms ben ik niet een van die mensen. Ik heb soms even de tijd nodig. Ik kan ook schakelen, maar ik moet er dan echt bij nadenken, zoals toen ik net met mijn rijlessen begon ( helaas heb ik uiteindelijk nooit mijn rijbewijs gehaald, maar dat had toentertijd een andere oorzaak) En dat schakelen ? dat kost dan soms echt tijd, die ik dan nu door de opgedane levenservaringen dan ook neem.

Ik heb door de jaren heen geleerd dat forceren mij niet helpt en ik mezelf de tijd kan geven om luisterend naar mijzelf en al schakelend mijn juiste versnelling weer te vinden.

Wanneer je welke versnelling in zet, is aan jou. Het is net als bij een auto of fiets afhankelijk van hoe snel je wil gaan:

Versnelling 1; om op te trekken en uit de startblokken te schieten.

Versnelling 2; om rustig aan te doen, meter voor meter, zonder haast, ondertussen een beetje op krachten komen, met weinig inspanning vooruitkomen.

Versnelling 3; om op tempo bezig te zijn, maar zonder te veel energie te verspillen. Je doet wat je moet of wil doen.

Versnelling 4; om een tandje erbij te zetten en je energie te geven voor daar waar je naar toe wilt.

Versnelling 5; om op volle snelheid je doel te behalen en meer, te knallen, en volledig in de vaart te doen wat je wil doen en heel snel veel meters te maken. Dat kost behoorlijk veel energie, dus deze stand kan niet altijd.

Achteruit; Om als je in de weerstand bent geschoten terug te gaan naar waar dit gebeurde. Zodat je kunt onderzoeken waardoor dit kwam en je opnieuw kunt opstarten. Reflecteren, voelen en aanpassen.

Ik ben eigenlijk nu toch wel benieuwd: ben jij ook nog aan het schakelen, of heb jij jouw juiste versnelling alweer gevonden?

Warme groet, Gerda
Lifecoach & Rouwcounselor
©️2023 Gerda Sinon-Brander

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: