
Vallend blad.
Als kind kon ik heerlijk genieten van de herfst met al z’n kleuren en gevallen blad. Hele straten en lanen vol vooral tijdens het gaan naar school en tijdens het rond brengen van de krant liep ik dan door een tapijt van blad. Dat was aangenaam! Ik schopte dat blad voor mij uit of zocht er de mooiste gekleurde en hele bladeren uit om mee te nemen en te laten drogen.
Later deed ik dat nog steeds maar dan meenemen om het te schilderen, in een prachtige aquarel.
Tijdens het schilderen rook je als het ware de heerlijke geuren van de herfst. Schitterend blad, prachtig van kleur, blad wat ook nog eens informatief is.
In de herfst kregen we op de lagere school vaak de opdracht om een kijkdoos te maken.
Hierdoor leerden wij wat er in de natuur allemaal te zien en te beleven was.
En geweldige opdracht vond ik dat altijd, zo zoekend in de natuur naar de benodigde levende / dode materialen.
Voor mij zat de uitdaging er altijd in om zoveel mogelijk kleur , geur en als het lukte ook iets van beestjes er in te doen.
Met het zoeken naar blad leerde je dat er verschillende boomsoorten zijn en heten.
Zo leerde je ook dat er verscheidenheid in de mos soorten is, en oooh wat rook dat heerlijk als je het in je doos deed.
Het werd helemaal spannend als je er kastanjes eikels en dennenappels bij deed.
De finishing touch van het geheel waren toch zeker de rood met witte paddenstoelen,takken, besjes en beesjes die je er gratis bij kreeg.
Alle geuren en kleuren komen nu gelijk op mijn netvlies en ik hoef er niet veel voor te doen om de geuren van het geheel te ruiken.
Helaas is het tegenwoordig niet meer zo gemakkelijk om zo’n kijkdoos te maken.
Je mag niet zomaar meer wat uit het bos meenemen en in het straatbeeld is ook het één en ander aan het veranderen.
Als je pech hebt wordt je s’ochtends vroeg al wakker geblazen door het geluid van de bladblazers die de gemeente gebruikt om de plantsoenen te fatsoeneren.
Afvallend blad wordt tegenwoordig als iets lastigs gezien en ervaren en de beestjes er in ? worden al helemaal niet meer gewaardeerd.
Men ziet het nut er niet meer van in, de mens vergeet dat al dit natuurlijke afval voedsel of schuilplaats is voor de vogels en ander gedierte zoals b.v. muizen, egels, wilde eekhoorns etc
Nee alles moet zo schoon en netjes mogelijk zijn, weg,bah,vies.
Ook de tuinen zijn tegenwoordig minder groen en meer steen. Jammer heel jammer.
Onze tuin is van een georganiseerde wildheid en zoals wij al jaren hebben ervaren het is een paradijs voor vogels, insecten en allerlei anderen beestjes.
Heerlijk, wij genieten er van, helaas de omgeving schijnbaar wat minder want we zijn er door de tijd al eens een aantal keer op aangesproken of het niet tijd werd om eens flink te snoeien ?!
Nouuuuuu nee meneer / mevrouw wij genieten er van en de natuur tiert hier welig bij, en onze kinderen leren onderander zo wat er allemaal in en met de natuur te beleven is.
Uiteindelijk druipt men dan nog net niet af, ondertussen met een vies gezicht hun hoofd schuddend.
Al die beesjes en dat vallend blad waar wij zin in hebben.
Ook onze kinderen kennen de kijkdoos en hebben ooit op school zoiets mogen maken, wat een plezier en kennis heeft dat gegeven.
Zo hebben ze mogen leren dat er meer leven is dan al het zichtbare er is ook nog een onzichtbare wereld die zeer spannend, interessant en ook eng (denkend aan de spinnen ) is of kan zijn.
Een wereld die wij ook in ons persoonlijk mensen leven hebben en waar wij vaak niet graag met anderen over praten omdat het eng, te pijnlijk of te lelijk is. En juist dan is de kans groot dat het een flinke stinkende walmende mest hoop wordt, met alle gevolgen van dien.
Zoals deze wereld van afvallend blad en beestjes in de natuur heerlijk kan geuren en kleuren, en een voedsel en schuilplaats is zo voelen we het niet in ons eigen leven.
Toch kan en mag dat, als wij het durven om deze wereld te delen met de ander, mogen we ervaren dat het gaat leven, geuren & kleuren in ons leven.
En zorgt deze afval van geestelijk blad en probleem beestjes dat wij er alleen maar mooier en mooier op worden het voedt ons en maakt ons sterker.
En zorgt steeds meer voor , dat we de mens mogen worden en zijn, zoals wij bedoeld zijn.
Warme groet, Gerda
Lifecoach & Rouwcounselor. ©️2022 Gerda Sinon-Brander